NAK TECHLAB

Egyetemi Ötletverseny

Van egy jó ötleted, amivel felpörgetnéd a hazai agrárfejlesztéseket? A mezőgazdaságban számtalan kiaknázatlan lehetőség rejlik az agràr területen túl is. Ha úgy érzed, hogy szívesen vinnél új lendületet a hazai agrárszektorba, akár annak ismerete nélkül is, ne habozz és jelentkezz a NAK TechLab egyetemi ötletversenyére!

A kezdeményezésről

A NAK TechLab és a Design Terminal tavaly indított innovációs együttműködésének a célja, hogy a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak a szektorban, lehetővé téve a hosszútávú beépülést. Ennek az együttműködésnek a keretén belül, a 2020-as évben egy egyetemi szinten meghirdetett ötletverseny során szeretnénk, ha ezek a megoldások utat törnének maguknak és elősegítenék az agrárium további innovációját.

Döntő
2020. augusztus 13.

Helyszín
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - NAK TechLab iroda

Jelentkezz!

Az ötletversenyről

Az ötletverseny során 2-4 fős csapatokban mérhetitek össze találékonyságotokat és kitartásotokat. A verseny alatt egy meghatározott kihívásra (lásd alább) kell egy ötletet, megoldást kitalálni, kidolgozni, majd a szakmai zsűri előtt prezentálni. Az ötletverseny első szakaszát egy online elődöntő zárja, ahova 15-20 csapatot hívunk meg. Az elődöntőn egy 4 perces pitchben kell bemutatni az ötletet a zsűri előtt. Az általuk kiválasztott 5 legjobb ötlet jut tovább végül a döntőre, ahol szakmai zsűri előtt, professzionális közegben kell prezentálni a megoldást.

Kihívások

A mezőgazdaság hatékonyságának növelése hozzájárul a környezeti terhelés csökkentéséhez, megteremti egy fenntartható jövő alapjait. Ennek okán várunk bármilyen olyan megoldást, mely az alábbi területekhez kapcsolódik:


 • bármely élelmiszeriparhoz kapcsolódó technológiai megoldás, pl.: csomagolás, logisztika, raktározás stb.

 • szántóföldi növénytermesztésre, állattenyésztésre, erdőgazdálkodásra vonatkozó megoldás, mely a termelést segíti, könnyíti, adott esetben annak a folyamatát gondolja újra

 • kertészetekben, gyümölcsösökben felmerülő problémákra hozott ötlet

 • bármilyen mezőgazdasági folyamathoz kapcsolódó logisztikai megoldás, pl.: szállításszervezés, gépjárművek alkatrész ellátása, raktározás

 • nyersanyagok feldolgozására irányuló új megoldások, melyek a hatékonyságot és fenntarthatóságot támogatják

 • a nagyvállalatok, a gazdák és a fogyasztók közötti értékesítési folyamatokat elősegítő megoldások

 • vízgazdálkodással/öntözési folyamatokkal kapcsolatos megoldások

 • az emberi jelenlét pótlása a mezőgazdaságban az ismert körülmények kapcsán pl.: robotizált megoldások
 • Miért éri meg jelentkezni?

  Kapcsolatépítés

  kapcsolatépítés: találkozhatsz a hazai agrárium és startup világ kiemelkedő szakembereivel


  Fejlődés

  fejlődési lehetőség, hasznos szakmai tapasztalat  Tapasztalatszerzés

  értékes visszajelzések a termékötleteddel, megoldásoddal kapcsolatban


  Személyes mentorálások

  konzultációs lehetőség termékés üzletfejlesztésben jártas szakértőkkel

  Jelentkezz!

  Díjak

  I. HELYEZETT

 • 1 db DJI drón
 • Belépőjegy és utazási költségek biztosítása a csapat tagjainak egy nemzetközi startup rendezvényre (max. 4 fő részére)
 • Szakmai konzultáció egy, a NAK TechLab által biztosított szakértővel, mentorral

 • A verseny az arra érett csapatok számára lehetőséget tartogat a NAK TechLab inkubációs programban való részvételre​.

  Ütemezés

  • JÚNIUS 23.
   JELENTKEZÉS INDULÁSA
  • JÚLIUS 26.
   JELENTKEZÉS VÉGE
  • AUGUSZTUS 4.
   ONLINE MENTORÁLÁSOK
  • AUGUSZTUS 6.
   ONLINE ELŐDÖNTŐ
  • AUGUSZTUS 11.
   ONLINE PITCH FELKÉSZÍTÉS ÉS MENTORÁLÁSOK
  • AUGUSZTUS 13.
   DÖNTŐ

  Mentorok


  Balázs Viktor
  szántóföldi szakértő, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

  Császár Zoltán
  termékfejlesztés

  Dúl Udó Endre
  állattenyésztési szakértő, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

  Farkas Zsuzsa
  vállalkozásfejlesztés

  Janovszki Zsolt
  termék- és szolgáltatásfejlesztés

  Polczer Kata
  élelmiszeripari szakértő, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

  Szilágyi Gergely
  termék- és szolgáltatásfejlesztés

  Takács Zoltán
  sales és marketing

  Wenczel Richárd
  digitális üzletfejlesztés

  Horváth Irma
  szervezetfejlesztés

  Sziller Olivér
  pénzügy és üzleti tervezés

  Papp Gergely
  Agrár szakmai vezető, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

  Dr. Cseszlai István
  Stratégiai igazgató, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

  Fodor Zoltán
  Mezőgazdasági igazgató, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

  A NAK TechLabről

  Hiánypótló agrármegoldásokat fejlesztő startup vállalkozásoknak biztosítunk támogató környezetet. A NAK TechLab programjaiba a startup vállalkozásokon kívül nagyvállalatokat, gazdákat, befektetőket és kisebb cégeket is bevonunk. Célunk, hogy segítsük a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szerkezetváltását, az agrárium modernizációját, illetve hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai agrárium és a feldolgozás működését.

  A Design Terminalról

  A Design Terminal egy innovációs ügynökség, mely hidat képez a vállalatok és a startupok között, összeköt két eltérő üzleti környezetet, valamint támogatja a regionális vállalkozói ökoszisztéma fejlesztését. Küldetésünk, hogy összehozzuk a tehetséges startupokat az innovatív vállalatokkal, hogy hosszú távon értékeket teremtsenek az egész társadalom számára.

  Hasznos információk

  Olyan egyetemi tanulmányaik előtt álló diákokat, felsőoktatásban tanulókat és fiatal pályakezdőket várunk, akik érdeklődnek az agrárgazdaság innovációs kihívásai, az agrártémák iránt, affinitást éreznek a hazai agrárszektor fejlesztésének irányába. Egy csapatban minimum 2 hallgatói jogviszonnyal rendelkező csapattagnak kell lennie (lehet középiskolás és egyetemi/főiskolai hallgató is). Fontos a program interdiszciplináris jellege, tehát nem csak az agrár területen tanuló/ pályakezdő jelentkezőket várjuk, hanem bárkit, aki megoldásával előmozdítja a hazai agrárinnovációt. Várjuk csapatok (2-4 fő) vagy egyéni versenyzők jelentkezését. Arra, hogy az egyéni jelentkezők csapatra találjanak, a jelentkezés lezárultát követően lesz lehetőség a Design Terminal közreműködésével.

  A jelentkezés lezárultával (július 26.) a NAK TechLab és a Design Terminal közösen kiválasztja azokat a csapatokat, akik meghívást kapnak az elődöntőre. A beérkezett pályázatok figyelembevételével max. 20 csapatot választunk ki, akiket ki is értesítünk (július 28-ig).

  Az ötletversenyen történő részvétel minden csapat számára díjtalan, beleértve a mentorálásokat is, de a helyszínre való eljutás önköltséges.

  A kihívások már a verseny felhívásában szerepelnek, ez alapján lehet készülni. A verseny során, az elődöntőt megelőzően pedig különböző, a témában jártas szakértők, illetve szakmai segítséget nyújtó mentorok fognak a rendelkezésetekre állni egy mentorálós nap keretében.

  Igen, az elődöntőn legfeljebb 4 percben kell bemutatni az ötleteteket. A zsűri értékelési szempontjait és a prezentáció kötelező tartalmi elemeit a versenyre meghívott csapatokkal fogjuk megosztani az elődöntőt megelőzően. Az az 5 csapat, amely tovább jut a döntőre, ugyanúgy kell, hogy prezentáljon, szintén 4-4 percben. A döntőre bekerült csapatoknak külön prezentációs felkészítést is fogunk tartani.

  Az eseményen előállított szellemi tulajdon kizárólag a résztvevők és csapatuk tulajdonában áll. A további együttműködési lehetőségek a partnerek és a csapatok között fognak eldőlni az esemény után.

  Az esemény magyar nyelven zajlik.

  Kérdés esetén írj nekünk a naktechlab@nak.hu e-mail címre.